2011. december 13., kedd

Mézes díszek

Nagy dirrel durral beírtam a házikóhoz,hogy az ablakába cukrot olvasztottam,közben még fel sem tettem a díszeket amiknél meg akartam mutatni,hogy mi is ez :)
Látszik,hogy ezer felé jár az agyam.
Szóval volt egy Nők lapja konyha 2007-es kiadású karácsonyi számom anyutól aminek az elején szerepelt hasonló sütemény,de valahogy nem hívta fel kellőképpen a figyelmemet míg nem Kiskuktánál megjelentek az Ólomüveg sütik!
Nagyon tetszettek,de a cukor kőkemény marad így én nem süteménybe készítettem el hanem a mézeskalács díszek közepébe.
Először is beszerzem minden évben a színes kemény cukorkát és gondosan dugdosom a gyerkőcök elől.
Aztán a sütés előtt szépen összetöröm őket egy kalapáccsal. Természetesen színenként külön válogatva és egy nejlonzacskóban különben a fél ház cukorban gazdag lenne :)
A szokásos módon kiszaggatom a formákat és sütőpapiros tepsibe sorakoztatom őket. Kivágom a közepüket különböző formákkal és megtöltöm az összetört cukorral.

Majd kisütöm őket.
Nagyon fontos,hogy a sütőből kivéve NE próbáljuk meg kiszedni a díszeket a tepsiből,mert akkor oda a munkánk. Hagyni kell pár percet pihenni,hogy a cukor vissza tudjon keményedni.
Túl sütni nem szabad,mert hiába volt színes a cukrunk ha van ideje karamellizálódni az összes barna lesz.
Ne spóroljunk a cukorral a lukakból,mert ha nincs benne elég, lukacsos lesz a végeredmény.
A buborékok nekem mindig jelen vannak,de ez nem ugyanaz mintha valahol üres luk tátongana.
Ha teljesen kihűltek a díszek,ugyanúgy lehet őket díszíteni,mint a koszorúkat vagy mécsestartókat.
Ez itt még a legelsők közül való,nem túl profi :)


Ha felakasztjuk őket a karácsonyfára az égősor fénye gyönyörűen átjön a cukorrétegen :)
Ez pont nem mutatja meg mire gondolok,mert nem világított a fénysor,de azért beteszem.

A mézeskalács díszek tésztájának receptje és egyéb információk itt!

1 megjegyzés:

Eszter írta...

Háhá, végre nekem is valami jól sikerült! Köszike az ötletet!!