2011. december 11., vasárnap

Életjel jelleggel


Kicsit elvagyok maradva a blogolással pedig lenne mit feltölteni, csak épp összesűrűsödtek a dolgok mostanában.
Időrendi sorrendben nem ez a torta következne,de ez az egyik legfontosabbé hát ez kerül fel most :)
Az idő eléggé sürgetett pláne,hogy úgy kellett készülni,hogy az ünnepelt ne vegyen észre belőle semmit.
Megsütöttem,betöltöttem majd a ráhagytam a gyerkőcökre a díszítést :)
Nekem nagy segítség volt,mert haladhattam a többi feladattal, ők pedig nagyon élvezték,hogy kedvükre garázdálkodhatnak az anyagokkal, apának pedig különleges és egyedi tortája lett.

Bár mondtam,hogy ha lehet olyan díszeket készítsenek rá ami jellemző apára,egy darab kártyán kívül nem igen van ilyesmi rajta(na nem mintha apa akkora nagy zsugás lenne) :) Ez is azt mutatja,hogy a gyerkőcök nem tudnak már elvonatkoztatni a ténytől,hogy itt a tél, még akkor sem ha egy szem hó nem hullik kinn.
Az utolsó utáni percben fényképeztem a tortát és már hallottuk is,hogy nyílik az ajtó.
Azt hiszem sikerült nagy meglepetést okozni és egy igazán jó kis délutánt töltöttünk együtt.
Az összes Geti egy kupacon :)
Valaki folyton bóhóckodik :)
Bár az ebédről most nem készült kép és ezt a blogot igaziból a süteményeknek és tortáknak indítottam,most mégis felteszem a receptet,mert szerintem nagyon finom étel és megállja a helyét az ünnepi asztalon is.
Tavaly és tavaly előtt is szerepelt az advent vasárnapi ebédek valamelyikén :)
A család több tagjának is ez a kedvence :)
Velencei rakott hús

Hozzávalók(eredetileg)
-8 szelet comb(disznó)
-20 dkg Lajta sajt
-5 dkg reszelt parmezán
-1 kis doboz sűrített paradicsom 
-2 gerezd fokhagyma
-1 tojás
-1 mokkáskanál:rozmaring,kakukkfű és bazsalikom
-só
-őrölt bors
-liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
-olaj a sütéshez


Na már most,ez a recept egy olyan könyvből származik amit 1984-ben adtak ki,mindössze 55 ft volt az ára :)
Ezért én a Lajta sajtot sima trappistával helyettesítettem.

Elkészítés:
Először elkészítem a mártást. (házi paradicsom lével készítem,de a hozzávalók leírásánál ragaszkodtam ez eredetileg megadott szöveghez.)
Szóval egy lábosba öntöttem a 5 dl paradicsomlevet.
Hozzáadtam a fűszereket(só,bors,kakukkfű,rozmaring és bazsalikom)és felforraltam,majd fedő alatt 20 percig csendesen rotyogtattam!(én tettem bele egy kevés cukrot)

Közben elkészítem a rántott húst!Kiklopfoljuk minimálisan sózzuk,panírozzuk és kisütjük az olajban!
Mikor először készítettem itt volt Ati nagy fia is és fancsali képpel igyekezett meggyőzni róla,hogy rá nem öntsem már azt a piros löttyöt a finom rántott husira :) most pedig ő az egyik akinek nagy kedvence ez az étel :)
Én egy tűzálló tálat megszórok sajttal és erre teszek a kisült húsból egy réteget,majd megint sajt(ne spóroljunk a recept szerint ki sem látszhat a husi) és jöhet rá a következő hús réteg, amire már a mártás kerül és a végén megint sajt.

180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm amíg a sajt szép színt nem kap.
A könyv szerint rizs és fahéjas párolt alma illik hozzá.Ezekkel tálalom én is.


Érdemes kipróbálni!


Egy kép az ételről még tavaly előttről

3 megjegyzés:

Eszter írta...

Nagyon helyes lett az apás torta!!!

Fanó írta...

Köszi :)
Nagyon nagy lelkesedéssel készítették :)
Kicsit túl gyúrták az anyagot és túl puha lett,de nagyon élvezték.

Eszter írta...

Sebaj, igazi gyurma legalább. És a szeretet, amivel készült.